Fit ciasto Marchewkowe

Ciasto Marchewkowe w wersji FIT

Fit ciasto Marchewkowe
Wydruk przepisu
Podane wartości są na 1 porcję, użyto erytrolu. KCAL 137 Węglowodany 18 g Tłuszcze 7 g Białko 5 g
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania
45 minut
Fit ciasto Marchewkowe
Wydruk przepisu
Podane wartości są na 1 porcję, użyto erytrolu. KCAL 137 Węglowodany 18 g Tłuszcze 7 g Białko 5 g
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania
45 minut
Składniki
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę myjemy, obieramy i tarkujemy na dużych oczkach.
  2. Płatki owsiane jeśi nie mamy błyskawicznych, mielimy- jeśli nie mamy czym zmielić również mogą być całe
  3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli dodajemy cynamon do białek (można pominąć cynamon)
  4. Do białek dodajemy żółtka, mieszamy.
  5. Masę jajeczną mieszamy z marchewką, dodając powoli marchewkę do piany, mieszamy delikatnie.
  6. Proszek do pieczenia, zmielone płatki owsiane lub całe, rozdrobnione orzechy włoskie, olej i słodzik łączymy z naszą marchewką i jajkami
  7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach (termoobieg). ( długość pieczenia jest zależna od tego jaką blaszkę wybierzesz, im większa blaszka tym ciasto potrzebuje krótszego czasu w piekarniku)
  9. A co na górę ciasta? Dobrze sprawdzi się np twaróg ze słodzikiem, posypany cynamonem lub czekoladą i orzechami. Można użyć wszystkiego co lubimy lub zjeść po prostu samo ciasto- i tak jest pyszne 🙂
Pozostałe informacje

Jeśli chcemy, żeby nasze ciasto było wegańskie, zamiast jajek możemy użyć aquafaby( woda po ciecierzycy).

Udostępnij ten przepis
Tagged , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *