Przepisy

Fit Sernik z owocami WypiekAna
Wydruk przepisu
Wartości odżywcze 1 porcji: KCAL 131 Węglowodany 14 g Tłuszcze 4 g Białko 17 g
Porcje Czas przygotowania
12 osób 20 minut
Czas oczekiwania
3 godziny
Porcje Czas przygotowania
12 osób 20 minut
Czas oczekiwania
3 godziny
Fit Sernik z owocami WypiekAna
Wydruk przepisu
Wartości odżywcze 1 porcji: KCAL 131 Węglowodany 14 g Tłuszcze 4 g Białko 17 g
Porcje Czas przygotowania
12 osób 20 minut
Czas oczekiwania
3 godziny
Porcje Czas przygotowania
12 osób 20 minut
Czas oczekiwania
3 godziny
Składniki
Porcje: osób
Sposób przygotowania
  1. Żelatynę wsypujemy do pierwszego małego pojemnika lub szklanki- zalewamy zimną wodą ( 4 łyżki wody) odstawiamy na 10 minut.
  2. Twaróg przekładamy do drugiego pojemnika / miski dodajemy 100 g słodzika, odżywkę białkową (smak dowolny) blendujemy na gładką masę lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Po upływie 10 minut napęczniałą żelatynę zagotowujemy- przekładamy do rondelka, ustawiamy na kąpiel wodną lub wstawiamy na 15 sekund do mikrofali. Podgrzewamy ją tylko do momentu rozpuszczenia! ( są dostępne również, żelatyny które zalewa się wrzątkiem- przeczytaj koniecznie na opakowaniu sposób przyrządzenia)
  4. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy sernikowej i mieszamy. Masa powinna być płynna bez gródek najlepiej zmiksować blenderem. WAŻNE: nie wlewaj samej żelatyny/agaru do masy sernikowej- mogą powstać gródki.
  5. Mieszankę sernika z żelatyną/agarem dodajemy do całej masy sernikowej bardzo powoli i blendujemy na gładką masę.
  6. Masę przekładamy do blaszki
  7. Do powstałej masy sernikowej dodajemy kawałki owoców sezonowych, możemy je delikatnie wcisnąć w masę- tak ,żeby były w środku masy jak i na górze
  8. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 3h a najlepiej całą noc 🙂
Pozostałe informacje

 

*Agar- substancja żelująca pochodzenia roślinnego, dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Agar należy w pierwszej kolejności zagotować( doprowadzić do zagotowania- to jest najważniejsze i tym się różni od żelatyny) 3 łyżki agaru na 6 łyżki wody.

Udostępnij ten przepis