Fit Brownie z Batata
Wielkość: 12 porcji
Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut
Całkowity czas: 60 minut


Składniki
- 250- 300 g batata
- 100 g daktyli
- 50 g kakao
- 40 g odżywki białkowej/ izolat białka serwatkowego najlepiej o smaku czekoladowym (odżywkę można pominąć wtedy dodaj więcej kakao),
- 4 łyżki erytrolu/ksylitolu lub innego słodzika ( można pominąć, jeśli nie chcemy, żeby było bardzo słodkie),
- 2 jajka (można zamienić na banana, 2 jajka= 1 banan 100 g),
- 40 g mąki (mąka bezglutenowa (ryżowa, gryczana ) lub zwykła mąka),
- płyn– woda, mleko, mleko roślinne (Ilość płynu jest tu uzależniona od ilości wody w batacie i daktylach – trudno dokładnie określić )
Przygotowanie
- Bataty obieramy ze skórki (wcześniej myjemy !), kroimy ns mniejsze kawałki ( szybciej się upieką);
- Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut;
- Do garnuszka wlewamy wodę, zagotowujemy- wkładamy do gotującej się wody- gotujemy 10-15 minut do momentu, aż będą miękkie- im większe kawałki batatów tym dłużej gotujemy :);
- Ugotowane bataty przekładamy do miski ( bez wody :)), dodajemy odsączone daktyle- wszystko razem blendujemy;
- Jajka dodajemy do naszej masy z batatów i daktyli- mieszamy na jednolitą masę. Pamiętaj, żeby jajek nie wbijać prosto do masy- mogą być stare i szkoda wyrzucać wszystko 🙂
- Do naszej masy dodajemy kakao, odżywkę białkową ( można pominąć) i słodzik (można pominąć)- mieszamy do połączenia się składników- jeśli jest za bardzo gęsta masa dodaj mleko zwykłe, roślinne lub wodę do uzyskania masy, która jest łatwa w mieszaniu.
- Naszą masę wykładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem lub do sylikonowej foremki- Można również użyć prostokątnej blaszki 20×20 cm – uzyskamy w ten sposób formę na batoniki 🙂
- Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni- wstawiamy nasze brownie i pieczemy 35-40 minut – najlepiej termoobieg.
- Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Możemy polać nasze brownie, np. musem malinowym.
Smacznego J
Poniżej możesz pobrać przepis i wydrukować.
W pliku znajduje się również kaloryczność przepisu.