FIT Brownie z Batatów

Szybki przepis na najlepsze brownie bez cukru i bez glutenu.

Fit Brownie z Batata

Prosty przepis to podstawa przyjemności w kuchni. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć pyszne i zdrowe słodkości.

 

Wielkość:  12 porcji

Czas przygotowywania:  20 minut

Czas pieczenia:  35-40 minut

Całkowity czas: 60 minut

 

Składniki

  • 250- 300 g batata 
  • 100 g daktyli
  • 50 g kakao
  • 40 g odżywki białkowej/ izolat białka serwatkowego najlepiej o smaku czekoladowym (odżywkę można pominąć wtedy dodaj więcej kakao),
  • 4 łyżki erytrolu/ksylitolu lub innego słodzika ( można pominąć, jeśli nie chcemy, żeby było bardzo słodkie),
  • jajka (można zamienić na banana, 2 jajka= 1 banan 100 g),
  • 40 g mąki (mąka bezglutenowa (ryżowa, gryczana ) lub zwykła mąka),
  • płyn– woda, mleko, mleko roślinne (Ilość płynu jest tu uzależniona od ilości wody w batacie i daktylach – trudno dokładnie określić )

Przygotowanie

  1. Bataty obieramy ze skórki (wcześniej myjemy !), kroimy ns mniejsze kawałki ( szybciej się upieką);
  2. Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut;
  3. Do garnuszka wlewamy wodę, zagotowujemy- wkładamy do gotującej się wody- gotujemy 10-15 minut do momentu, aż będą miękkie- im większe kawałki batatów tym dłużej gotujemy :);
  4. Ugotowane bataty przekładamy do miski ( bez wody :)), dodajemy odsączone daktyle- wszystko razem blendujemy;
  5. Jajka dodajemy do naszej masy z batatów i daktyli- mieszamy na jednolitą masę.  Pamiętaj, żeby jajek nie wbijać prosto do masy- mogą być stare i szkoda wyrzucać wszystko 🙂
  6. Do naszej masy dodajemy kakao, odżywkę białkową ( można pominąć) i słodzik (można pominąć)- mieszamy do połączenia się składników- jeśli jest za bardzo gęsta masa dodaj mleko zwykłe, roślinne lub wodę do uzyskania masy, która jest łatwa w mieszaniu.
  7. Naszą masę wykładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem lub do sylikonowej foremki- Można również użyć prostokątnej blaszki 20×20 cm – uzyskamy w ten sposób formę na batoniki 🙂
  8. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni- wstawiamy nasze brownie i pieczemy 35-40 minut – najlepiej termoobieg.
  9. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Możemy polać nasze brownie, np. musem malinowym.

Smacznego J

Przepis przygotowała Ania Samsel:

Właścicielka WypiekAna, pasjonatka pieczenia, nauczycielka w Akademii WypiekAna


Poniżej możesz pobrać przepis i wydrukować.

W pliku znajduje się również kaloryczność przepisu której nie ma podanej na stronie.     Pobierz Przepis

 

Inne przepisy znajdziesz tutaj: Przepisy

 

Ciasta w wersjach FiT tworzymy na warsztatach cukierniczy  Akademia WypiekAna: Fit Ciasta od A do Z.

Kalendarz warsztatów znajdziesz tutaj.

 

Prywatny: Fit Brownie z Batatów

Zdrowe ciasto bez cukru i glutenu.


Facebook


Twitter


Google-plus

Fit Brownie z batatów
Wydruk przepisu
Fit Brownie z batatów
Wydruk przepisu
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz