FIT sernik na spodzie pierniczkowym

Szybki przepis na najlepszy Fit sernik bez cukru.

Fit sernik na spodzie pierniczkowym z  brownie batatów

Prosty przepis na sernik. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć pyszne i zdrowe słodkości.

Mogą być w wersji klasycznej lub w wersji FIT.

Wielkość:  12 porcji

Czas przygotowywania:  20 minut

Czas pieczenia:  80 minut

Całkowity czas: 100 minut

 

Składniki :

Spód:

  • 250-300 g batatów ( 1 szt. większe)
  • 1 jajko
  • 100 g banan (1 szt)
  • Suszone morele garść (można pominąć)
  • 40 g Mąka – bez znaczenia jaka, użyłam tu mąki z ciecierzycy. Daje lekki orzechowy posmak
  • 50 g słodzika (użyłam erytrolu)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1-2 łyżeczki Kakao opcjonalnie jeśli chcesz mieć ciemny spód

 

Masa sernikowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  •  Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g słodzika ( użyłam erytrol)
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • Blaszka keksówka

 

Przygotowanie:

  1.  Obrać i ugotować batata (około 15 minut od momentu zagotowania wody). 
  2. Ugotowane bataty połączyć z resztą składników oprócz moreli i zblendować.
  3. Morele pokroić na małe kawałki i dodać do naszej masy z batatami i wymieszać (można pominąć morele lub użyć np. suszone śliwki.)
  4. Blaszkę wyłożyć papierem lub użyć silikonowej formy.
  5. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  6. Naszą masę przelać do formy i piec 35 minut, najlepiej termoobieg.
  7.  Odstawić do wystygnięcia
  8. Wszystkie składniki na masę sernikową zmiksować na jednolitą masę.
  9. Przygotowaną masę wylewamy na wystygnięty spód i wstawiamy do piekarnika na 50 minut 180 stopni.
    ____

 

 

 

Smacznego J

 

Inne przepisy znajdziesz tutaj: Przepisy

 

Ciasta w wersjach FiT tworzymy na warsztatach cukierniczy  Akademia WypiekAna: Fit Ciasta od A do Z

Kalendarz warsztatów znajdziesz tutaj.