Makowiec na kruchym spodzie

Szybki przepis na najlepszy Fit sernik bez cukru.

Makowiec na kruchym spodzie

Prosty przepis na szybki makowiec. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć pyszne i zdrowe słodkości.

Mogą być w wersji klasycznej lub w wersji FIT.

Wielkość:  12 porcji

Czas przygotowywania:  20 minut

Czas pieczenia:  45 minut

Całkowity czas: 65 minut

 

Składniki :

Spód:

  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 40 g słodzik ( może być cukier, erytrol, ksylitol, cukier brązowy)
  • 80 g schłodzonego masła

Masa makowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 g zmielonego maku
  •  Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g słodzika ( użyłam erytrol)
  • 1 jajko
  • Pół obranej pomarańczy
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
  • garść migdałów

Dodatkowo:

  • Blaszka keksówka
  • Papier do pieczenia
  • Blender

 

Przygotowanie:

  1. Masło wyjąć z lodówki, pokroić w małe kawałki, dodać jajko, mąkę, słodzik. Ugnieść na jednolitą masę.
  2. Keksówkę wyłożyć papierem.
  3. Spód wyłożyć na równo w blaszce, ponakłuwać widelcem, wstawić do schłodzenia do lodówki.
  4. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
  5. Zblendować migdały w blenderze lub posiekać nożem. To samo trzeba zrobić z pomarańczą- obraną pomarańczę zblendować.
  6. Wszystkie składniki na masę makową połączyć i wymieszać do połączenia się skłądników.
  7. Masę makową wylać na schłodzony spód.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut.
  9. Odstawić do wystygnięcia, można oblać dodatkowo czekoladą.

 

Przepis przygotowała Ania Samsel:

Właścicielka WypiekAna, pasjonatka pieczenia, nauczycielka w Akademii WypiekAna

 

 

 

Inne przepisy znajdziesz tutaj: Przepisy

 

Ciasta w wersjach FiT tworzymy na warsztatach cukierniczy  Akademia WypiekAna: Fit Ciasta od A do Z

Kalendarz warsztatów znajdziesz tutaj.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *